Tunnemaalaus

Tunnetaideterapia (TTT®)

Tunnetaideterapiassa voi spontaanisti ilmaista itseään kirkkaiden värien, hiilen, saven ja tunneliikunnan keinoin. Siinä puretaan sen hetkistä tunnetilaa maalauksiin. Ihminen kertoo kuvallaan, ehkä tiedostamattaan, mitä ei saa sanoin kerrottua tai ei tunnista itsessään. Tunne, joka maalauksesta nousee joko tehdessä tai katsoessa sitä, liittyy aina johonkin ja kun sen tiedostaa, avartaa se ymmärrystä itsestämme.

Kehossa oleva tunnemuisti ohjaa värien valintaa ja jokainen tietää itse omien väriensä merkityksen.

Tarkoitus ei ole tehdä taidetta, ei edes esittävää kuvaa, vaan maalata, piirtää tai muotoilla sen hetken tunne. Työtä ei analysoida, eikä tulkita. Eihän tunnetakaan tulkita. Tunnemaalaus voi olla keino, jonka avulla tunnistamme tunteitamme ja niiden myötä oivallamme asioita ja merkityksiä itsestämme, elämästämme ja mahdollisesti löydämme keinot muuttaa suuntaa elämässämme ja antaa anteeksi menneelle. Näin käynnistyy tunneprosessi kohti yhä syvenevää itsetuntemusta.

Ihmisen elämänkaari (traumat, kokemukset, tunteet...) on kirjoitettuna ihmisen kehon tunnemuistiin. Herkkien sormenpäiden ja käsien avulla sen alitajuiset viestit piirtyvät paperille ja muovautuvat saveen. Tunteiden dynamiikka selittää miksi olemme piiloutuneet roolien taakse ja kuinka aito minuus voidaan löytää avoimen tunnepuheen ja kehollisen tunteiden prosessoinnin avulla. Joskus on myös tarve pureutua perimän vaikutukseen, edellisten sukupolvien tunnetraumoihin, niiden peilauksiin omassa elämässämme. miten äidin ja isän sukujen tarinat ovat vaikuttaneet minuun, muovaten minusta sen kuka olen? Näin syntyy tarve ja mahdollisuus katkaista tuo ketju, siltä osin kuin itse päätän ja haluan.

Osaanko sanoa EI ja pitää rajani? Tiedänkö kuka olen, miksi elän ja mikä on elämäni tarkoitus?
Elämme ns. järkiyhteiskunnassa, jossa tunteet ovat usein pidettävä hallinnassa. Tunnetaideterapiassa puhutaan tunteiden kohtaamisesta ja niiden hyväksymisestä. Tunteet, kuten mekin, haluavat tulla nähdyiksi ja hyväksytyiksi. Vaikka ne kielletään ja työnnetään taka-alalle, ne yrittävät aina uudelleen. Tunteet ovat välttämättömiä tasapainon ja terveyden ylläpitäjinä. kaikki tunteet ovat sallittuja ja tärkeitä ja niillä on aina meille elintärkeä viesti.

Lisää tunnetaideterapiasta Kairon Instituutin sivuilta

Tehokas keino yhdistää tunnevyöhyketerapian kanssa, jos haluat lähteä syvemmälle matkalle itsetuntemukseen.  Samalla keho ja mieli eheytyvät ja monet sairaudet ja kivut jäävät taakse.
Tehokas keino yhdistää tunnevyöhyketerapian kanssa, jos haluat lähteä syvemmälle matkalle itsetuntemukseen. Samalla keho ja mieli eheytyvät ja monet sairaudet ja kivut jäävät taakse.
Maalatessa käytämme vesiliukoisia, ympäristöystävällisiä maaleja. Värit saa itse valita tietoisesti tai sokkona. Maalata voi pensseleillä, tai sormilla, joissa kehon tunnemuisti sijaitsee. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös savea tai hiiltä tai yhdistää maalaukseen.
Maalatessa käytämme vesiliukoisia, ympäristöystävällisiä maaleja. Värit saa itse valita tietoisesti tai sokkona. Maalata voi pensseleillä, tai sormilla, joissa kehon tunnemuisti sijaitsee. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös savea tai hiiltä tai yhdistää maalaukseen.